Atelier Grafiek en Tekenkunst: Reflecties en vaardigheden 2 [INT] (B-LUCA-K34559)

6 studiepuntenNederlands48 urenTweede semesterTweede semester
Laureyns Jeroen (coördinator) |  De Meutter Koba |  Laureyns Jeroen |  Morrens Peter |  Vandewalle Dominiq |  N.  | MinderMeer
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

De student is in staat om kennis op te doen vanuit een inzicht in de activiteit van een professioneel kunstenaar.

De student is in staat om in dialoog te treden met een professioneel kunstenaar.

De student is in staat om voor zijn eigen praktijk kennis en inzichten op te doen op basis van het bezoek aan een kunstenaarsatelier.

De student is in staat om over het bezoek aan een kunstenaarsatelier visueel of mondeling te rapporteren.

De student is in staat om de werkwijze van een professioneel kunstenaar te analyseren.

De student is in staat om een samenhang te ontdekken tussen de werken die een kustenaar maakt en de plaats waar die gemaakt worden.

Via deze doelstellingen realiseert dit OPO de volgende domein- en opleidingsspecifieke leerresultaten:

1. Over de nodige artistieke vaardigheden beschikken om onder begeleiding een persoonlijk project binnen het brede spectrum van de beeldende kunsten te ontwerpen en/of te realiseren.

2. Over de nodige kennis, vaardigheden en inzichten beschikken inzake materiaal, vorm, handeling, concepten, functie en inhouden van het gekozen medium.

3. Kennis en inzicht hebben en blijven ontwikkelen in de maatschappelijke, culturele, artistieke, historische en internationale context van de beeldende kunsten en de artistieke praxis.

4. Een kritische en onderzoekende houding ontwikkelen en aanscherpen ten opzichte van ontwerpen en/of realisaties die voortkomen uit beeldende experimenten en onderzoek, emotie en intuïtie. 

5. In het ontwikkelen van een eigen beeldtaal vertrekken van een zoekende en reflecterende houding.

6. Het karakteristieke van persoonlijke ontwerpen en/of realisaties vatten en op geëigende wijze communiceren ten aanzien van een kritisch publiek.

Geen volgtijdelijkheid, het opleidingsonderdeel kan vrij gevolgd worden

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Expanded Drawing 2 (B-LUCA-K51473)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum-opdracht48 urenTweede semesterTweede semester
De Meutter Koba |  Laureyns Jeroen |  Morrens Peter |  Vandewalle Dominiq |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

Dit jaar kiezen we voor Extra Muros opnieuw een stad uit waar we gedurende enkele dagen naartoe gaan. De student heeft de opdracht om alleen of in groep op zoek te gaan naar kunstenaars die in desbetreffende stad actief zijn en alles praktisch te regelen om een atelierbezoek mogelijk te maken.

Er is ook een verplichte (in)ternationale reisweek.

Naast dit bovenvermeld aspect van 'Vaardigheden en Reflecties' is er ook nog een component aan grafische technieken die onder de vorm van workshops wordt verder gezet. Daarbij wordt er oa. de Lithografie beoefend en geëxploreerd als techniek, alsook Photopolymeer en Zeefdruk. (Zij worden allen hierbij ingezet binnen de in ontwikkeling zijnde beeldtaal of het zich ontwikkelende zijnde traject van de student.)

Daarnaast is er tijdens magneetweek 1 ook een werkweek, 'Expanded drawing' die doorgaat in het Masereelcentrum, op de grafiekboot 'Boothaus Brauhaus' en in het atelier. Waar er gedurende een ganse week een onderdompeling volgt in een bepaalde belichte techniciteiten die daar aan bod kan/kunnen komen om 'werk' te maken, bv.: Uitbreiding droge-naald-technieken en kleurdruk (aangevuld met Mezzotint, acryltint, coborundum-techniek,... of Rizoprint)

 

syllabus, beeldmateriaal (boeken, tijdschriften, kranten, DVD, internet, video-projectie, ...), vakliteratuur, excursies (tentoonstellingen, atelierbezoek, ...)

Workshop met individuele begeleiding gebaseerd op permanente evaluatie en dialoog tussen student en docent of gastdocent, groepsgesprekken en toonmomenten.

De workshop zal (in kleine groep) op de campus of op locatie doorgaan indien de veiligheidsomstandigheden het toelaten. Indien dit niet mogelijk is, worden digitale begeleidingssessies voorzien.

Kunstateliers worden bezocht. Ter voorbereiding van deze bezoeken worden inleidende colleges gegeven waaraan een opdracht gekoppeld wordt.

Evaluatieactiviteiten

Atelier Grafiek en Tekenkunst: Reflecties en vaardigheden 2 (B-LUCA-K74559)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Alle studenten die deelnemen aan dit vak moeten kunnen bewijzen dat zij zelf het initiatief genomen hebben om een kunstenaar te contacteren en een atelierbezoek te regelen. Je kan dus alleen slagen voor dit vak wanneer je zelf of in groep van maximum drie kunt bewijzen dat je een atelierbezoek geregeld hebt.