1EMA Samenspel / Improvisatie (B-LUCA-L41608)

Doelstellingen
Aan het einde van dit opleidingsonderdeel heeft de student uitgebreid ervaring opgedaan in muzikaal communiceren met andere muzikanten. De student kan zijn eigen muzikale input in het groepsgebeuren naar waarde schatten, en functioneel inzetten in het geheel. Hij kan ook verbaal communiceren over muzikale gebeurtenissen waarvan hij zelf deel uitmaakt, en dit op een eerlijke, kritische en respectvolle manier. De student kan musiceren met en zonder partituren en kan improviseren aan de hand van een eenvoudig akkoordenschema. Hierdoor is hij voorbereid op spontaan samenspelen met muzikanten met uiteenlopende muzikale achtergronden.
Begintermen
Aangezien dit opleidingsonderdeel een verderzetting en uitdieping is van alle facetten van samenspel en improvisatie die in de bacheloropleiding muziek - afstudeerrichting muziekpedagogie aan bod zijn gekomen, dient de student volgende competenties verworven te hebben:
De student kan omgaan met de inhoudelijke en praktische aspecten van samenspel. Hij kan partituren tot klank brengen door het technisch correct en belevingsgericht zingen en bespelen van verschillende instrumenten, en door het opnemen van verantwoordelijkheid als dirigent of spelleider.
De student kan flexibel improviseren met alle muzikale parameters via partituren of extra-muzikale gegevens. De student kan zelfstandig improviseren, maar ook in groep.
De student kan zichzelf positioneren als individu in de groep. Hij kan feedback verwerken, zelf constructieve feedback geven en op die manier in interactie treden met de groep. Hij kan persoonlijke uitdagingen aanvaarden, ook in het kader van een groepsgebeuren.
De student heeft een open attitude naar improviseren en samenspelen.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Courses for exchange students Music (Leuven)
- Educatieve master in de muziek en podiumkunsten (Leuven) (Afstudeerrichting Muziek Traject Muziekpedagogie) 120 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. 1EMA Samenspel / Improvisatie (B-LUCA-L53271)




Inhoud
Samenspel:
· het ontdekken van partituren van eenvoudig tot middelmatig niveau, op maat van de studenten, aangevuld met een technische uitdaging. Basisstudie van verschillende stijlelementen in deze partituren.
· het tot klank brengen van eigen composities en arrangementen die in de cursus Compositie & Arrangement worden geconcipieerd.
· het omgaan en beleven van verschillende instrumenten: de student ontwikkelt een respectvolle omgang met instrumenten en toebehoren; naast het hoofdinstrument exploreert de student tijdens het samenspelen minstens één ander instrument op een eenvoudig niveau, en ontwikkelt dit via studie buiten de lessen.
· het opnemen van verantwoordelijkheid voor de eigen compositie/improvisatie als dirigent of spelleider.
· het opbouwen van ervaring qua samenspel tijdens toonmomenten en concerten.
Improvisatie:
· het leren omgaan met de verschillende muzikale parameters op een instrument, zonder partituren.
· het leren tot muziek komen vanuit extra-muzikale gegevens, zonder partituren.
· het klassikaal ontwikkelen van eigen composities en arrangementen in real time, zonder uitgeschreven partituren (eventueel in combinatie met de cursus Compositie & Arrangement)
Uiteindelijk leiden samenspel en improvisatie samen tot concreet muzikaal materiaal dat individueel wordt ingestudeerd, en gezamenlijk wordt afgewerkt in de lessen. Uiteindelijk doel is een scènische productie, al dan niet in samenwerking met partners buiten de hogeschool.
Studiemateriaal
Partituren: arrangementen op maat van de samenspelgroep
Powerpoints tijdens de les
Muziekfragmenten op digitale geluidsdragers
Toelichting werkvorm
Centraal in het leerproces staat de triangulaire wisselwerking tussen de individuele creatieve keuzes van de student, de creatieve keuzes van de groep, en de autoriteit van de docent. Primordiaal hierbij is het wederzijds respect voor elkaar, en het respecteren van de flexibiliteit in dit leerproces.
De studenten krijgen onmiddellijk feedback op hun spelen en improviseren tijdens de les. Hierbij worden ze gestimuleerd om hun eigen technische en creatieve grenzen op te zoeken, en deze ook te overschrijden.
De studenten krijgen persoonlijke verantwoordelijkheid in het ontwikkelen van een kwalitatief muzikaal product, en leren dit plaatsen ten aanzien van de agenda van de groep.
Al naargelang de noodzaak werken de studenten ook zelfstandig aan opdrachten.
Evaluatieactiviteiten
1EMA Samenspel / Improvisatie (B-LUCA-L81608)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Het examenresultaat is een gewogen gemiddelde dat als volgt wordt bepaald: de procesevaluatie (50%) en de presentatie van het concrete product (composities en improvisaties) op toonmomenten, concerten of scènische voorstellingen (50%). De student dient geslaagd te zijn voor elk onderdeel.
Toelichting bij herkansen
Een tweede examenkans (in de derde examenperiode) wordt enkel toegestaan na volwaardige deelname aan de evaluatieactiviteiten bij het opnemen van de eerste examenkans. Dit wil zeggen dat de tweede examenkans pas mogelijk wordt na reguliere deelname aan de Samenspel/Improvisatiewerking. De tweede examenkans wordt dus niet aangeboden als uitgesteld examen, behalve op specifieke voordracht van de examenombuds.
Indien een tweede examenkans wordt aangeboden, worden mogelijk andere examenmodaliteiten schriftelijk aan de student gecommuniceerd.