3PRD Materiaal en techologie voor ontwerpers 2 (B-LUCA-N43872)

6 studiepuntenNederlands24 urenEerste semesterEerste semester
Libens Koen |  Maesen Bart |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC productdesign Genk)

COMPETENTIES (zie Bachelor in het productdesign - Doelstellingen)

De student verwerft inzicht in de juiste methodes voor materiaalonderzoek.( 3)

De student verwerft inzicht in de juiste methodes voor techniekonderzoek. (6)

De student bouwt een kenniskader op rond de verschillende contexten: de kunst en design, mens en maatschappij, de (bedrijfs)economische context, wetenschappen en technologie. (10)

De student kan schriftelijk rapporteren op academisch niveau. (19)
De student is in staat eigen werk op adequate wijze te presenteren en toe te lichten. (20)

DOELSTELLINGEN

De student kan de belangrijkste verspanende bewerkingen, mechanische en thermische verbindingstechnieken en oppervlakteafwerkingen herkennen en de werkwijze beschrijven en kan op basis van vormgeving, materiaal, oplages, fuctionaliteiten etc. de juiste techniek(en) selecteren voor een ontwerp. 

De student kan onderzoek doen naar een technologie gelinkt aan de praktijk, en de opgebouwde kennis op een professionele, eenvoudige manier overbrengen naar anderen. 

 

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. 3PRD Materiaal en technologie voor ontwerpers 2 (B-LUCA-N62471)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum-opdracht24 urenEerste semesterEerste semester
Libens Koen |  Maesen Bart |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC productdesign Genk)

- theoretische uiteenzetting van de belangrijkste verspanende technieken, mechanische en thermische verbindingstechnieken en oppervlakteafwerkingen (van kunststoffen, metalen, hout, keramiek en composieten)

- analyse van bestaande producten om de gebruikte technologieën te leren herkennen

- groepsopdrachten waarbij de studenten op zoek gaan naar toepassingen/ voorbeelden van de technieken en presenteren aan collega's

- bedrijfs- (of beurs) bezoeken om de geleerde technieken in de praktijk te zien

Boek: Manufacturing Processes for Design Professionals (Rob Thompson) 

Cursus op Toledo

Aanvullende literatuur op Toledo

Voertaal van de contacten is Nederlands.

Documentatie, gastsprekers of studiebezoeken kunnen occasioneel in Engels (of Frans, Duits,…) worden gegeven.

Hoorcolleges met een theoretische uiteenzetting, aangevuld met praktijkvoorbeelden, oefeningen, groepswerken en korte individuele opdrachten.

Daarnaast werkt de student gedurende het semester aan een paper + presentatie van een technologie gelinkt aan een specifieke toepassing.

Covid - toelichting

College-practicum-opdracht

De lessen zullen (groten)deels digitaal doorgaan. Informatie over deze lessen is terug te vinden via Toledo. Indien de veiligheidssituatie het toelaat, zullen ook fysieke contactmomenten plaatsvinden.

Praktijklessen/ateliers/… zullen (in kleine groep) op de campus doorgaan indien de veiligheidsomstandigheden het toelaten. Indien dit niet mogelijk is, worden digitale begeleidingssessies voorzien.

De studenten werken individueel/in kleine groepen aan de opdracht.

Informatie over de deadline en hoe de opdracht ingediend moet worden, is terug te vinden op Toledo.

Evaluatieactiviteiten

3PRD Materiaal en techologie voor ontwerpers 2 (B-LUCA-N83872)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Paper/Werkstuk, Presentatie
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

 

EVALUATIE: VOORWAARDEN

1. Maximale participatie vereist, participatie telt mee in de totale evaluatie
2. Opdrachten inleveren op de gestelde deadline.

EVALUATIE: GEVOLGEN

1. Opdrachten die niet op de gestelde deadline en conform de afspraken met de docent ingeleverd worden, worden geweigerd. Het examencijfer voor de opdracht is 0/20.
2. De beoordelingscriteria zijn te beschouwen als eindcompetenties waaraan de student moet voldoen. Een ernstige tekortkoming op één van de eindcompetenties kan tot een onvoldoende leiden.

3. Bij Opleidingsonderdelen (Opo's) bestaande uit meerdere Onderwijsleeractiviteiten (Ola’s) is de minimaal vereiste score voor elke Onderwijsleeractiviteit 10/20. Is de score voor één of meerdere Onderwijsleeractiviteiten lager, dan wordt de laagst behaalde deelscore de totaalscore voor het volledige Opleidingsonderdeel. 

4. Feedback kan klassikaal openbaar worden medegedeeld.

 

Bij  groepsopdrachten kan een deel van de evaluatie gebeuren door de groepsleden op basis van de deelname en bijdrage aan groepsactiviteiten. Dit houdt in dat de student(e) zijn/haar teamleden en zichzelf beoordeelt en dat de resultaten verkregen uit de beoordeling van de student(e) door het team vergeleken wordt met de eigen beoordeling. Redenen voor het introduceren van die beoordelingssysteem zijn: het motiveren van de studenten i.v.m. inzet (o.a. voor het team) en het leren ‘beoordelen’. Dit geeft de student de mogelijkheid om zijn eigen functioneren in team te evalueren. Op deze manier leren de studenten ook van elkaar. Enkele ‘spelregels’ waarmee hierbij rekening gehouden wordt tijdens het invullen door de studenten zijn: de studenten beoordelen in eer en geweten, scores waarbij de groep zichzelf maximum geeft worden niet aanvaard en de hoogste en de laagste score worden niet betrokken (dit om “manipulatie” of het moedwillig bevoordelen/benadelen te vermijden). Houdt de student(e) zich niet aan deze spelregels, zullen er sancties plaatsvinden in overleg met het opleidingshoofd. Vult de student(e) de beoordelingslijst niet of niet tijdig in, heeft hij/zij in feite niet deelgenomen aan de opdracht en ontvangt hij/zij een 0/20.

 

Covid - toelichting

Mondeling Examen

Indien de veiligheidssituatie het toelaat, zal het mondelinge examen op de campus doorgaan. Indien dit niet mogelijk is, gaat het mondelinge examen online door.

Paper/werkstuk

De opdracht wordt ingediend via Toledo. Informatie over de opdracht en deadline is terug te vinden op Toledo.

Presentatie

Indien de veiligheidssituatie het toelaat, zullen presentaties op de campus doorgaan. Indien dit niet mogelijk is gaan de presentaties online door.