Scenario 1 (B-LUCA-K44566)

3 studiepuntenNederlands36 urenEerste semesterEerste semesterUitgesloten voor examencontract
Vandekerckhove Peter (coördinator) |  Vandekerckhove Peter |  N.
LUCA POC AUDIOVISUAL ARTS & MEDIA (OC animatie, film Brussel)

Bij het realiseren van een (fictie) film is het scenario een belangrijk onderdeel. Na een theoretische introductie worden diverse praktijkoefeningen onder begeleiding gerealiseerd. Scenario 1 concentreert zich op de basis van het scenarioschrijven: structuur, bladspiegel, lettertype en de basisregels van de scenariële dramaturgie.

Het scenarioschrijven zelf in zijn diverse facetten wordt ingeoefend. Na een klassikale introductie voert de student telkens onder individuele of klassikale begeleiding oefeningen uit die hij voorstelt in master-scène formaat en binnen de gestelde deadline. Die oefeningen hebben vaak Brussel als thema. De student wordt aangemoedigd om de stad te verkennen en als inspiratiebron te gebruiken. Verder worden de scenario's van filmfragmenten ontleed en klassikaal besproken.

Dit opleidngsonderdeel draagt bij tot de volgende leerresultaten en vormingsdoelen: LR3, LR4, LR5, LR6, VD1, VD2 en VD4.

 

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Scenario 1 (B-LUCA-K64975)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Bachelorproef36 urenEerste semesterEerste semester
Vandekerckhove Peter |  N.
LUCA POC AUDIOVISUAL ARTS & MEDIA (OC animatie, film Brussel)

Bij het realiseren van een (fictie)film is het scenario een belangrijk onderdeel. Na een theoretische introductie worden diverse praktijkoefeningen onder begeleiding gerealiseerd.

Leer-, onderwijs- en begeleidingsactiviteiten:
Tijdens de introductiefase:
1/ wordt het scenarioschrijven theoretisch uiteengezet en klassikaal geëvalueerd 2/ leest en bespreekt de student handboeken scenarioschrijven

Het scenarioschrijven zelf in zijn diverse facetten wordt ingeoefend. Na een klassikale introductie voert de student telkens onder individuele of klassikale begeleding oefeningen uit die hij voorstelt in master-scène formaat en binnen de gestelde deadline. Die oefeningen hebben vaak Brussel als thema. De student wordt aangemoedigd om de stad te verkennen en als inspiratiebron te gebruiken. Verder worden de scenario's van filmfragmenten ontleed en klassikaal besproken.

Actieve participatie is wenselijk.

Evaluatieactiviteiten

Scenario 1 (B-LUCA-K84566)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

De studenten worden geëvalueerd op basis van actieve participatie en het tijdig indienen van de teksten (30%) + op de teksten en scenario's zelf (70%).

De beoordelingscriteria zijn:

- originaliteit wat betreft visie, personages en narratieve ideeën (dit heeft evenzeer betrekking op ‘realistische’ scenario’s als op meer onwerkelijke bedenksels).

- de student moet erin slagen zijn ambities en ideeën in een verfilmbaar scenario om te zetten.

- de knepen van het vak: bladspiegel, structuur en alle vormelijke aspecten van het scenarioschrijven. De basispricipes van scenariële dramaturgie.

- de teksten worden afgeleverd in een foutloos Nederlands. Taal- en spelfouten worden niet getolereerd.

Het percentage van de punten (30%) voor actieve participatie wordt overgenomen van de eerste zittijd en is niet herkansbaar.

Voor de overige 70% van de punten maakt de student alle opdrachten van Scenario 1 opnieuw (30%) en legt hij een schriftelijk examen af (40%).

De beoordelingscriteria van de opdrachten zijn dezelfde als die van de eerste zittijd.