Kunstgeschiedenis vanaf 1900 (B-LUCA-K44444)

6 studiepuntenNederlands48 urenTweede semesterTweede semesterUitgesloten voor examencontract
Decan Liesbeth (coördinator) |  Decan Liesbeth |  Thoelen Annelies |  Vandelanoitte Pascal |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC beeldverhaal, fotografie, media- en informationdesign, vrije kunsten Brussel)

- de student heeft een basisinzicht in de geschiedenis van de kunst van 1900 tot heden, met inbegrip van schilderkunst, sculptuur, fotografie, film en animatiefilm, muziek, design en grafische vormgeving:

- de student kan de geziene kunstwerken plaatsen in de tijd en in de georgrafische en sociopolitieke context waarin ze zijn tot stand gekomen;

- de student krijgt inzicht in interactie tussen artistieke disciplines en praktijken.

Via deze doelstellingen realiseert dit OPO de volgende opleidingsspecifieke leerresultaten: 2 en 3.

Geen voorkennis vereist.

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Kunstgeschiedenis vanaf 1900 (B-LUCA-K64837)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College48 urenTweede semesterTweede semester
Decan Liesbeth |  Thoelen Annelies |  Vandelanoitte Pascal |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC beeldverhaal, fotografie, media- en informationdesign, vrije kunsten Brussel)

Dit vak behandelt de “brede kunstgeschiedenis” van de 20ste en 21ste eeuw. Als geschiedenisvak werpt het een historische blik op de periode en de maatschappelijke context, en brengt het de studenten inzicht in hoe bepaalde artistieke ideeën al dan niet lineair evolueren doorheen de tijd, hoe ze elkaar beïnvloeden, verwerpen, uitdagen, enz. De aanpak van dit vak is interdisciplinair en belicht een breed pallet van kunstvormen, gaande van schilderkunst, sculptuur, over fotografie, film en animatiefilm, tot muziek, design en grafische vormgeving. Zo kan elke student, uit elke afstudeerrichting, een aanknopingspunt vinden bij het vak, maar tegelijk ook kennismaken met zaken uit een ander domein.

Vanwege de intermediale aanpak en de lange periode die in beschouwing wordt genomen, wordt met ‘capita selecta’ gewerkt per periode van een 20-tal jaar. Daarbinnen komen telkens meerdere onderwerpen, stijlen en/of disciplines aan bod, en zullen ook veel linken naar boven komen. Dit kunstgeschiedenisvak neemt de canon niet voor waar, maar neemt actief deel in het herschrijven ervan. Het plaatst “vergeten” figuren (zoals veel vrouwelijke en/of niet-Westerse kunstenaars) of regio’s naast de bekende “meesters” en artistieke centra, en geeft zo een veelzijdiger, en dus wellicht waarachtiger beeld van de kunstproductie van een bepaalde periode. De basiskennis die in dit vak over de 20ste en 21ste-eeuwse kunstgeschiedenis wordt opgedaan, wordt verfijnd en uitgediept in de speerpuntvakken van de verschillende afstudeerrichtingen.

De PPT-presenties van de lessen en eventueel ander lesmateraial wordt via Toledo ter beschikking gesteld

 

Indien de hoorcolleges omwille van veiligheidsredenen niet in de aula kunnen doorgaan, zullen ze digitaal worden georganiseerd. Informatie over de lessen zal via Toledo gedeeld worden.

Evaluatieactiviteiten

Kunstgeschiedenis vanaf 1900 (B-LUCA-K84444)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Dit vak wordt geëvalueerd door middel van een schriftelijk (gesloten boek) examen. De vragen kunnen gericht zijn op inzicht in de interdisciplinaire kunstproductie binnen een bepaalde afgebakende periode; in een bepaalde discipline over de behandelde decennia heen; in het oeuvre van een bepaalde kunstenaar of kunstenaarsgroep; of ze kunnen ook peilen naar je kennis over één bepaald kunstwerk dat dan in het oeuvre van de kunstenaar, een kunststroming en de socioculturele en politieke context dient gesitueerd te worden.

Zelfde modaliteiten als bij de eerste examenkans.