Atelier Schilderkunst: Vaardigheden 2 (B-LUCA-K35132)

3 studiepuntenNederlands48 urenEerste semesterEerste semester
De Pelsmacker Hans (coördinator) |  De Pelsmacker Hans |  Vermeersch Robin |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

De student is in staat om kennis op te doen vanuit een inzicht in de activiteit van een professioneel kunstenaar.

De student is in staat om in dialoog te treden met een professioneel kunstenaar.

De student is in staat om voor zijn eigen praktijk kennis en inzichten op te doen op basis van het bezoek aan een kunstenaarsatelier.

De student is in staat om over het bezoek aan een kunstenaarsatelier visueel of mondeling te rapporteren.

De student is in staat om de werkwijze van een professioneel kunstenaar te analyseren.

De student is in staat om een samenhang te ontdekken tussen de werken die een kustenaar maakt en de plaats waar die gemaakt worden.

Via deze doelstellingen realiseert dit OPO de volgende domein- en opleidingsspecifieke leerresultaten: 1, 2, 3, 4, 5, 6

1. Over de nodige artistieke vaardigheden beschikken om onder begeleiding een persoonlijk project binnen het brede spectrum van de beeldende kunsten te ontwerpen en/of te realiseren.

2. Over de nodige kennis, vaardigheden en inzichten beschikken inzake materiaal, vorm, handeling, concepten, functie en inhouden van het gekozen medium.

3. Kennis en inzicht hebben en blijven ontwikkelen in de maatschappelijke, culturele, artistieke, historische en internationale context van de beeldende kunsten en de artistieke praxis.

4. Een kritische en onderzoekende houding ontwikkelen en aanscherpen ten opzichte van ontwerpen en/of realisaties die voortkomen uit beeldende experimenten en onderzoek, emotie en intuïtie.

5. In het ontwikkelen van een eigen beeldtaal vertrekken van een zoekende en reflecterende houding.

6. Het karakteristieke van persoonlijke ontwerpen en/of realisaties vatten en op geëigende wijze communiceren ten aanzien van een kritisch publiek.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Tekenen 5 Atelier Schilderkunst (B-LUCA-K51732)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Bachelorproef48 urenEerste semesterEerste semester
De Pelsmacker Hans |  Vermeersch Robin |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

Doelstellingen

• De student kan verschillende tekenkundige elementen effectief toepassen om een overtuigend beeld te creëren, zoals licht, schaduw, richting, compositie, kadrering, perspectief, en materiaalkennis.

• De student kan bewegende figuren op expressieve wijze vertalen naar papier.

• De student begrijpt de omgeving en opstelling rondom het menselijk lichaam en kan dit overtuigend weergeven, inclusief plooien, beweging, en spel van licht en schaduw op kleding en materialen.

• De student heeft door gerichte oefeningen inzicht verworven in de opbouw van een scène, inclusief voorgrond, middenplan en achtergrond.

• De student kan de verworven inzichten toepassen om ook zonder een naaktmodel overtuigende beelden te creëren.

Inhoud

  • Studenten binnen het atelier schilderkunst blijven zich permanent ontwikkelen door het studeren naar levend model.
  • De wekelijks wisselende poses van levende modellen dagen de studenten uit om aandachtig te observeren, te begrijpen en dit vervolgens overtuigend weer te geven in hun schilderwerk.
  • Het begrip van modelschilderen begint met scherpe observatie van de omgeving, lichaamshoudingen, expressies, en de positie in de ruimte.
  • In Tekenen 5 ligt de nadruk op het menselijk figuur in de ruimte, waarbij aandacht wordt besteed aan positie, perspectief, licht- en schaduwwerking, en het creëren van spanning.
  • De studenten breiden gezamenlijk hun portfolio uit door wekelijkse oefeningen. Ze hebben inspraak in de opstelling van het model, soms in overleg met het atelier of de specifieke behoeften van de studenten.

Het studiemateriaal beperkt zich tot het levend model, de ruimte en de attributen ter plaatse.

Individuele begeleiding gebaseerd op permanente evaluatie en dialoog tussen student en docent, groepsgesprekken en groepsevaluaties.

Evaluatieactiviteiten

Atelier Schilderkunst: Vaardigheden 2 (B-LUCA-K75132)

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

 

De student dient deelgenomen te hebben aan de eerste jury om toegelaten te worden tot de herkansing. De feedback na jury van deze eerste zittijd is richtinggevend voor de verderzetting van het werk tijdens de zomer. Er kan door de begeleidende docent(en) een extra opdracht meegegeven worden (naast de herwerking van het reeds voorgelegde werk op de eerste jury). De student dient een ‘procesboek’ bij te houden van de evolutie van het werk tijdens de zomervakantie en een map met beeldende werken aan te leggen die evenwaardig is aan de verwachte doelstellingen. De student creëert zelf de condities (bv. op locatie gaan tekenen, naar levend model werken) om dit te realiseren.

De student presenteert op de jury van de tweede zittijd het werk (van zowel academiejaar als de zomerperiode) en het procesboek. Hij/zij/hen ontvangt een numerieke beoordeling.