Vaktechnologie 1: Sculptuur (B-LUCA-K35048)

3 studiepuntenNederlands24 urenEerste semesterEerste semesterUitgesloten voor creditcontract
Cole Stijn (coördinator) |  Cole Stijn |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

In het atelieronderdeel reflecties en vaardigheden worden een aantal technische modules gegeven die ervoor zorgen dat verschillende aspecten van het beelden maken onder de knie worden gekregen. Zo zijn er de modules mallen maken, lassen, houtbewerking, basis keramiek die voor iedereen verplicht zijn. Daarnaast wordt er à la carte gewerkt, op vraag van de student worden technieken uitgelegd die in zijn of haar werk van pas kunnen komen. De docenten kennen een hele hoop technieken of verwijzen de studenten door naar collega's met de juiste expertise. Het onderdeel reflectie omvat het praten in groep over het werk van anderen en over je eigen werk. In de les "Geschiedenis van de beeldhouwkunst" wordt het werk van hedendaagse kunstenaars besproken. Reflecties en vaardigheden is onderdeel van de atelierwerking en staat op 6 studiepunten.

Via deze doelstellingen realiseert dit OPO de volgende domein- en opleidingsspecifieke leerresultaten:

1. Over de nodige artistieke vaardigheden beschikken om onder begeleiding een persoonlijk project binnen het brede spectrum van de beeldende kunsten te ontwerpen en/of te realiseren.
2. Over de nodige kennis, vaardigheden en inzichten beschikken inzake materiaal, vorm, handeling, concepten, functie en inhouden van het gekozen medium.
3 niet
4. Een kritische en onderzoekende houding ontwikkelen en aanscherpen ten opzichte van ontwerpen en/of realisaties die voortkomen uit beeldende experimenten en onderzoek, emotie en intuïtie.
5. In het ontwikkelen van een eigen beeldtaal vertrekken van een zoekende en reflecterende houding.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Vaktechnologie 1: Sculptuur (B-LUCA-K51653)

3 studiepuntenNederlands24 urenEerste semesterEerste semester
Cole Stijn |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

In vaktechnologie beeldhouwkunst komt in het eerste jaar de basis van verschillende klassieke beeldhouwtechnieken aan bod: Lassen, breekmal, boetseren in klei, boetseren naar model, plaatwerk in hout, handmaterialen voor houtbewerking, werken met plaaster, bevestigingstechnieken, materiaalkennis.

Evaluatieactiviteiten

Vaktechnologie 1: Sculptuur (B-LUCA-K75048)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Ontwerp/Product, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio, Procesevaluatie

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Maximale participatie vereist, participatie telt mee in de totale evaluatie.
De student ontvangt bij de tussentijdse jury in januari een ‘oriënterend’ cijfer, gevolgd door een feedback-gesprek met de betrokken docent(en). Dit cijfer wordt niet mee verrekend bij het eindcijfer.
De student ontvangt bij de jury in de eerste zittijd een numerieke beoordeling op basis van het atelierwerk van het volledige academiejaar.
Het juryreglement is terug te vinden op Toledo (intranet studenten, BA Beeldende Kunsten, examens en evaluaties).

De student dient deelgenomen te hebben aan de eerste jury om toegelaten te worden tot de herkansing. De feedback na jury van deze eerste zittijd is richtinggevend voor de verderzetting van het atelierwerk tijdens de zomer. Er kan door de begeleidende docent(en) een extra opdracht meegegeven worden (naast de herwerking van het reeds voorgelegde werk op de eerste jury). De student dient een ‘procesboek’ bij te houden van de evolutie van het atelierwerk tijdens de zomervakantie.
De student presenteert op de jury van de tweede zittijd het atelierwerk (van zowel academiejaar als de zomerperiode) en het procesboek. Hij/zij ontvangt een numerieke beoordeling.