Mediafilosofie (B-LUCA-K34703)

3 studiepuntenNederlands24 urenTweede semesterTweede semester
Maet Frank (coördinator) |  Maet Frank |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

-Studenten hebben kennis van de ontologie van mediatie, zoals ontwikkeld door enkele publieksgerichte filosofen (Oosterling, De Mul, Van Beers, Harari) (kennis).

-Studenten hebben kennis van enkele basisbegrippen betreffende de actuele relatie "Kunst en AI" (kennis)

-Studenten hebben notie van het debat over hedendaagse media, en specifiek met betrekking tot "Kunst en AI" (kennis).

-Studenten kunnen cultuurfilosofisch reflecteren over de hedendaagse media (vaardigheid).

-Studenten zijn in staat om met betrekking tot de (bestudeerde) media een zelfstandig kritisch denken te ontwikkelen, met inbegrip van politieke/ethische vraagstelling erover (vaardigheid).

-Studenten ontwikkelen inzicht in de specificiteit van de bestudeerde media en zijn op basis van die ervaring in staat tot intermediale en interdisciplinaire reflectie (kennis, attitude).  

-Studenten kunnen hun bewuste en kritische houding tegenover de (bestudeerde) media toepassen op de evoluties in de samenleving, en in de wereld (vaardigheid).

-Studenten zijn nieuwsgierig en tonen een open houding ten aanzien van de (bestudeerde) media (attitude).

-Studenten zijn geëngageerd om via de aangeboden inzichten de eigen persoonlijkheid te ontdekken en de grenzen ervan af te tasten (attitude).

-Studenten kunnen de verworven inzichten reproduceren en de actualiteit ervan voor de wereld van vandaag bespreken vanuit een persoonlijke interpretatie (vaardigheid).

Via deze doelstellingen realiseert dit OPO de volgende opleidingsspecifieke leerresultaten : 2, 3, 4, 5

2. Over de nodige kennis, vaardigheden en inzichten beschikken inzake materiaal, vorm, handeling, concepten, functie en inhouden van het gekozen medium.

3. Kennis en inzicht hebben en blijven ontwikkelen in de maatschappelijke, culturele, artistieke, historische en internationale context van de beeldende kunsten en de artistieke praxis.

4. Een kritische en onderzoekende houding ontwikkelen en aanscherpen ten opzichte van ontwerpen en/of realisaties die voortkomen uit beeldende experimenten en onderzoek, emotie en intuïtie.

5. In het ontwikkelen van een eigen beeldtaal vertrekken van een zoekende en reflecterende houding.

Volgtijdelijkheid: geslaagd voor het vak (OPO) 'Filosofie en Ethiek', of beschikken over een vrijstelling voor de inhoud van dit OPO.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


SOEPEL( K34528 )

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
K34528 : Filosofie en ethiek

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Mediafilosofie (B-LUCA-K51465)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-opdracht24 urenTweede semesterTweede semester
Maet Frank |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

Mediafilosofie  (coördinatie: Frank Maet)

Deel 1. (Frank Maet) Filosofie van de mediatie. Wat betekent het als we stellen dat alles bemiddeld is en we taal, analoge en digitale technologie, maar ook kunst als verschillende vormen van bemiddeling opvatten? We proberen door te dringen in de werking van deze verschillende mediaties aan de hand van filosofische teksten over kunst en media. In het doordenken van de wijze waarop we actueel bemiddeld worden, raken we aan thema's als het posthumanisme en het transhumanisme. Denkers die besproken worden en waar we ook fragmenten van zullen lezen, zijn o.m. Jos De Mul, Henk Oosterling en Yuval Noah Harari. 

Deel 2. (Vincent Thornhill) Art and AI. During our sessions, we will discuss three important themes that often surface in artworks that use AI computational image technologies. These sessions will start with a description of a recent artwork I produced, followed by reflections on theorists and other artists who deal with the themes of the artwork. These themes will be image classification, image generation, and image materiality. Before these sessions, you will be required to read a text that introduces each theme.

Tekst- en beeldmateriaal ter beschikking gesteld via Toledo.

Nederlands en Engels.

Nederlandstalige studenten kunnen, indien nodig, een vervangopdracht vragen voor het Engelstalige gedeelte. 

 

De lesmodaliteiten (online en off-campus, synchroon dan wel asynchroon, oftewel on campus) zullen toegelicht worden bij de start van de cursus.

Evaluatieactiviteiten

Mediafilosofie (B-LUCA-K74703)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Naslagwerk, Cursusmateriaal

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

De studenten krijgen 2 schrijfopdrachten (met duidelijk opgegeven voorwaarden) in relatie tot de geziene stof. De opdracht wordt via Toledo ter beschikking gesteld en wordt binnen de opdracht-module opgeladen. 

 

Zelfde modaliteiten als bij het reguliere examen. Examen tijdens de derde examenperiode.