Atelier Illustratie: Reflecties 3 (B-LUCA-K34561)

3 studiepuntenNederlands24 urenTweede semesterTweede semester
Van Haute Katrien |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

Intellectueel-artistieke basis

De student heeft een persoonlijke en kritische visie ontwikkeld over de positie van het illustratieve beeld in de hedendaagse beeldcultuur. (kennis)

Onderzoeksingesteldheid

De student kan kritisch reflecteren over actuele discours of is in staat om historische problematieken te benaderen vanuit een hedendaags standpunt. (vaardigheid)

Communicatie

De student weet haar of zijn inzichten op een heldere manier voor een groep te communiceren. (vaardigheid)

 

Via deze doelstellingen realiseert dit OPO de volgende domein- en opleidingsspecifieke leerresultaten: 

1. Over de nodige artistieke vaardigheden beschikken om onder begeleiding een persoonlijk project binnen het brede spectrum van de beeldende kunsten te ontwerpen en/of te realiseren.

2. Over de nodige kennis, vaardigheden en inzichten beschikken inzake materiaal, vorm, handeling, concepten, functie en inhouden van het gekozen medium.

3. Kennis en inzicht hebben en blijven ontwikkelen in de maatschappelijke, culturele, artistieke, historische en internationale context van de beeldende kunsten en de artistieke praxis.

4. Een kritische en onderzoekende houding ontwikkelen en aanscherpen ten opzichte van ontwerpen en/of realisaties die voortkomen uit beeldende experimenten en onderzoek, emotie en intuïtie.

5. In het ontwikkelen van een eigen beeldtaal vertrekken van een zoekende en reflecterende houding.

Om dit opleidingsonderdeel aan te vangen moet de student het opleidingsonderdeel 'Het illustratieve Beeld 1' van het 1ste Bachelor volgen of gevolgd hebben, zonder noodzakelijkerwijs het creditbewijs te hebben behaald.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Het illustratieve beeld 2 (B-LUCA-K51474)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-opdracht24 urenTweede semesterTweede semester
Van Haute Katrien |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

Deze cursus is opgedeeld in twee delen. Een eerste deel bestaat uit het vervolg van het historisch overzicht dat in ‘Het illustratieve beeld 1’ aan bod komt. 

In het tweede deel staat de actuele illustrator centraal. Aan de hand van interviews en recensies komen verschillende actuele discours aan bod. Zoals de verhouding tussen illustratie en schilderkunst of de vraag waarin het werk van een illustrator verschilt van die van een schilder? Of: hoe de toekomst eruit ziet van de (politieke) cartoonist? En, hoe kan het illustratieve beeld standhouden in een digitale omgeving die overspoeld wordt door beelden? De overkoepelende vraag die als een basso continuo doorheen de cursus loopt is wat het betekent om vandaag een illustrator te zijn. 

PowerPoints

interviews

Handboeken: Joost Pollmann (2016). 'De Stripprofessor' & Martin Salisbury (2022). 'Drawing for Illustration'

Evaluatieactiviteiten

Atelier Illustratie: Reflecties 3 (B-LUCA-K74561)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Presentatie
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

presentatie + examen tijdens de examenperiode

Voor de herkansing gelden dezelfde afspraken als voor de eerste zittijd. De herkansing bestaat dus uit een schriftelijk examen op de campus en een presentatie die je volledig uitschrijft (zie Toledo).