Atelier Grafiek en Tekenkunst: Reflecties en vaardigheden 1 (B-LUCA-K34531)

6 studiepuntenNederlands48 urenEerste semesterEerste semesterUitgesloten voor creditcontract
Vanhee Klaas (coördinator) |  Morrens Peter |  Vandewalle Dominiq |  Vanhee Klaas |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

De student is flexibel en onderzoekend ingesteld.
De student staat open voor nieuwe werkmethodes, inhouden en contexten.
De student is bereid om samen te werken.
De student kan aan de hand van het gemaakte werk communiceren over het eigen proces.
De student varieert in de materiaalkeuze en werkwijze naar gelang de noden van de opdrachten en het beeldend traject.

Via deze doelstellingen realiseert dit OPO de volgende domein- en opleidingsspecifieke leerresultaten:

1. Over de nodige artistieke vaardigheden beschikken om onder begeleiding een persoonlijk project binnen het brede spectrum van de beeldende kunsten te ontwerpen en/of te realiseren.

2. Over de nodige kennis, vaardigheden en inzichten beschikken inzake materiaal, vorm, handeling, concepten, functie en inhouden van het gekozen medium.

4. Een kritische en onderzoekende houding ontwikkelen en aanscherpen ten opzichte van ontwerpen en/of realisaties die voortkomen uit beeldende experimenten en onderzoek, emotie en intuïtie. 

5. In het ontwikkelen van een eigen beeldtaal vertrekken van een zoekende en reflecterende houding.

6. Het karakteristieke van persoonlijke ontwerpen en/of realisaties vatten en op geëigende wijze communiceren ten aanzien van een kritisch publiek.

 

Geen volgtijdelijkheid, het opleidingsonderdeel kan vrij gevolgd worden.

Globaal geen voorwaarden maar alle ateliers van 1ba en Reflecties & vaardigheden van 1ba zijn uitgesloten voor creditcontracten.

Onderwijsleeractiviteiten

6 sp. Expanded Drawing 1 (B-LUCA-K51450)

6 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum-opdracht48 urenEerste semesterEerste semester
Morrens Peter |  Vandewalle Dominiq |  Vanhee Klaas |  N.
LUCA POC VISUAL ARTS & DESIGN (OC grafisch ontwerp, textielontwerp, vrije kunsten Gent)

Expanded Drawing is een jaarlijkse workshop (tijdens de magneetweek en meestal op verplaatsing in een stad binnen België: Brussel, Luik, Charleroi,...) met een korte brede opdracht (al dan niet onder leiding van externe gastdocenten). De hoofddoelstelling is om gedurende een week uit het eigen werk en atelier te stappen, in nieuwe methodes, inhouden en contexten. De nadruk ligt op het proces, niet op het resultaat. Groepswerk, of het in groep werken aan het individuele werk, wordt vaak gestimuleerd.

Naast expanded drawing (dat eerder onder de noemer Reflecties & vaardigheden valt) is er ook een flink pakket aan techniciteiten en technieken binnen het gebied van de grafische technieken die verworven dienen te worden als vaardigheden: Hoogdruk, Diepdruk en Vlakdruk. Deze verschillende aspecten binnen de grafische discipline komen aan bod in het eerste jaar onder de vorm: Lino, Houtsnede, Droge naald, Lijnets, Vernis-mou, Blinddruk, en diverse types monotype + cyanotypie.Van elk student wordt verwacht dat er minstens 1 werk wordt gemaakt met de verschillende aangeboden technieken. De technieken worden aangebracht onder de vorm van een workshop. (Dat is niet hetzelfde als een demo-les, waar de student gewoon het proces, dat wordt gedemonstreerd, bijwoont en volgt. De student volgt actief de workshop, doorloopt actief gans het proces en maakt/creëert daarbij zelf een werk(stuk).

 

 

 

 

 

 

 

Workshop met individuele begeleiding gebaseerd op permanente evaluatie en dialoog tussen student en docent of gastdocent, groepsgesprekken en toonmomenten.

De workshop zal (in kleine groep) op de campus of op locatie doorgaan indien de veiligheidsomstandigheden het toelaten. Indien dit niet mogelijk is, worden digitale begeleidingssessies voorzien.

Er is ook een verplichte (in)ternationale week.

Evaluatieactiviteiten

Atelier Grafiek en Tekenkunst: Reflecties en vaardigheden 1 (B-LUCA-K74531)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Vraagvormen : Open vragen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Alle studenten die deelnemen aan dit vak moeten kunnen bewijzen dat zij zelf het initiatief genomen hebben om een kunstenaar te contacteren en een atelierbezoek te regelen. Je kan dus alleen slagen voor dit vak wanneer je zelf of in groep van maximum drie kunt bewijzen dat je een atelierbezoek geregeld hebt.