Afstudeerproject Film (B-LUCA-K34503)

21 studiepuntenNederlands25 urenBeide semestersBeide semesters
Magerman Maureen (coördinator) |  Asselberghs Herman |  Desmet Robbrecht |  Grunditz Brennan Kersti |  N.
LUCA POC GRADUATE (OC educatieve master Genk)

Dit is een administratieve ECTS fiche voor studenten van de opleiding Educatieve master audiovisuele en beeldende kunsten (traject 120 stp) waaraan het artistieke luik van de masterproef voor 21 studiepunten is verbonden. De scriptie maakt geen deel uit van dit opo. Voor een actuele versie met de voorwaarden en verwachtingen van het domein voor het artistieke luik van de masterproef raadplegen studenten het equivalent van deze fiche binnen de domeinmaster. Een belangrijke aanvulling is deze: de educatieve masterstudent toont op een kritische en reflecterende wijze het verband tussen het gemaakte werk/ontwerp en educatieve contexten aan.

De masterproef is een door de wetgever opgelegd werkstuk waarmee een masterstudent zijn/haar studie afrondt. Het afstudeerproject voldoet aan de gangbare artistieke, productionele, intellectuele, technische vereisten en is klaar voor publieke vertoning.

De student regisseert een audiovisueel werk dat blijk geeft van een creatieve en kritische geest; van een eigen stijl, stem en verbeelding; van een professionele standaard.

De afgestudeerde student is filmregisseur. Hij/Zij is klaar om in hun beroepsveld te stappen als zelfstandig filmmaker of autonoom audiovisueel kunstenaar. Hij/Zij bezit tevens de nodige creatieve, intellectuele en technische competenties om in de audiovisuele sector en de creatieve industrie aan de slag te kunnen. De opgedane expertise, ervaringen en bevindingen stellen hem/haar bovendien in staat om door te stromen naar een voortgezette opleiding in binnen- of buitenland.

Dit vak draagt bij tot de leerresultaten: LR3, LR4, LR5, LR7, LR8, LR9, LR10.
Dit vak draagt bij tot de vormingsdoelen: VD1, VD2, VD3, VD4

Om de Masterproef aan te vangen, moet de student  eerst de credits behaald hebben voor de Critical Practices 1 & 2 en het Masteratelier van de gekozen discipline  en Cross Over 1,
of deze opleidingsonderdelen gelijktijdig op te nemen.

De student beschikt over een Bachelordiploma van academisch niveau of slaagde voor een programma dat toegang geeft tot de masteropleiding. Hij/Zij kent minstens de basistechnieken van het regisseren en kan creatief omspringen met het audiovisuele medium. Hij/Zij geeft blijk van motivatie en ambitie, een zelfstandig karakter, een wil tot dialoog en debat, artistieke gevoeligheid en een kritische en open geest.

Onderwijsleeractiviteiten

21 sp. Afstudeerproject film (B-LUCA-K64811)

21 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Bachelorproef25 urenBeide semestersBeide semesters
Asselberghs Herman |  Desmet Robbrecht |  Grunditz Brennan Kersti |  N.
LUCA POC GRADUATE (OC educatieve master Genk)

Het afstudeerproject is een audiovisueel werk dat door de student is geïnitieerd, geconceptualiseerd, geproduceerd en gerealiseerd. Het projectieformaat van dit afstudeerwerk is open (single-screen, installatie, ...) maar de duur van de presentatie ervan schommelt tussen 12 minuten en 20 minuten. 

Doorheen het maakproces (onderzoek, ontwikkeling, realisatie) moet de student gebruik maken van de tutorials (begeleiding en feedback) en actief participeren in alle Peer-to-Peer sessies (feedback). Hij/Zij kan ook rekenen op het hele Masteratelier S dat het creatie- en wordingsproces van het afstudeerproject voedt op indirecte (inspiratie) wijze.


Tutorials: individuele opvolging door de hem/haar toegewezen afstudeerwerkbegeleider. In geregelde individuele en/of groepssessies krijgt de student de kans om de voortgang van zijn/haar afstudeerproject mondeling toe te lichten en verschillende (inhoudelijke, vormelijke, productionele en research) aspecten ervan in detail te bespreken.
De student krijgt een individuele afstudeerproject-begeleider toegewezen die zijn/haar werkproces bewaakt en begeleidt door o.a.
- het geven van feedback over en evalueren van zijn/haar voortgang,
- het controleren of gemaakte afspraken nagekomen zijn,
- het doorverwijzen naar gespecialiseerde ondersteuning of begeleiding,
- het oplossen van kleine praktische problemen, het bewaken van de inhoudelijke diepgang van de leerdoelen en het stellen van stimulerende vragen. 

Peer-to-Peer sessies: tijdens regelmatige staff-run groepssessies, in aanwezigheid van een docent, rapporteren de studenten aan elkaar over de inhoudelijke voortgang van hun afstudeerproject. Deze sessies worden voorbereid in voorafgaande student-run groepsessies. 

Indien de veiligheidssituatie het toelaat, zullen fysieke contactmomenten individueel/in kleine groep op de campus plaatsvinden. Indien dit niet mogelijk is, kunnen tutorials en Peer-to-Peer-sessies ook (afwisselend of integraal) digitaal doorgaan. Geupdate informatie is terug te vinden via Toledo.

 

Evaluatieactiviteiten

Afstudeerproject Film (B-LUCA-K74503)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Ontwerp/Product, Presentatie, Procesevaluatie
Vraagvormen : Open vragen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Het afstudeerproject wordt gepresenteerd en mondeling verdedigd voor een jury van externe deskundigen. De jury bestaat uit minstens drie leden. Om het geïntegreerde karakter van het afstudeerproject en de scriptie te garanderen, is minstens één lid van het coördinatieteam aanwezig: het behoort tot de opdracht van dit lid om de scripties van elke student, die zich voor deze jury presenteert, doorgenomen te hebben.

Bij het indienen van het afstudeerproject legt de student minstens 6 afstudeerproject-tutorialverslagen voor. 

De jury bepaalt collegiaal het cijfer op 20.

 

Evaluatie:

Proces- en formatieve evaluatie: via tutorials en Peer-to-Peer sessies. Daags na elke tutorial en elke Peer-to-Peer sessie stuurt de student zijn/haar verslag ervan naar de betrokken begeleider. Aan het eind van semester 2 overhandigt de student de geprinte bundeling van al zijn/haar verslagen, voorzien van een begeleidende, schriftelijke zelfevaluatie. 

Om te kunnen slagen voor de masterproef dient de studenten minstens de helft van de punten behaald te hebben voor het afstudeerproject. Indien dit niet het geval is kan het globale examencijfer van de masterproef nooit hoger zijn dan 9/20.

De studentenfilms van het afstudeerproject voldoen aan alle voorwaarden gestipuleerd in de briefing door het productieburo. Bij inbreuk op de voorwaarden wordt het afstudeerproject niet ontvankelijk verklaard voor juryvertoning. Aanwezigheid bij de briefing door het productieburo is dan ook verplicht. 

Er is geen tweede examenkans.