Dit is een voorlopige versie. Definitieve versie vanaf 15/07/2025.

Seeing Sound [ASSOC] (B-LUCA-L42633)

3 studiepuntenNederlands32 urenBeide semestersBeide semesters
D'hoe Jeroen (coördinator) |  D'hoe Jeroen |  N.
LUCA POC GRADUATE (OC instr/zang, jazz, muziekpedagogie, muziektherapie Leuven)

Dit opleidingonderdeel kan ook gevolgd worden door andere studenten van de Associatie KU Leuven.
Studenten van een andere hogeronderwijsinstelling met interesse om dit opleidingsonderdeel te volgen, zullen zich als interuniversitair student bij LUCA moeten inschrijven. Klik hier voor meer informatie:
LET OP: deze cursus heeft mogelijk beperkingen op het aantal deelnemers!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SEEING SOUND is een multicampus cursus georganiseerd aan Campus C-mine en Campus Lemmens (binnen LUCA School of Arts). Studenten compositie (muziek) en animatiefilm werken samen op een co-creatieve manier en ontwikkelen en creëren onconventionele kortfilms. In 2012–2015 begon SEEING SOUND als een onderwijs-innovatieproject, ondersteund door het OOF Fonds van de KU Leuven.

Aan het einde van dit OPO is de student in staat om muziek voor een animatie-kortfilm te componeren, opnemen en produceren van (i.s.m. een student filmanimatie van Campus C-Mine Genk).

De cursus SEEING SOUND verwelkomt naast studenten hoofdvak compositie ook studenten uit de afdeling IZ met belangstelling en gedrevenheid voor compositie. Naast een hedendaags klassieke stijl zijn ook andere muzikale stijlen en crossovers welkom.

Info over de cursus: www.seeingsound.be

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Seeing Sound (B-LUCA-L54174)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum-opdracht32 urenBeide semestersBeide semesters
D'hoe Jeroen |  N.
LUCA POC GRADUATE (OC instr/zang, jazz, muziekpedagogie, muziektherapie Leuven)

In de interdisciplinaire cursus SEEING SOUND (compositie & filmanimatie) leer je muziek voor een animatie-kortfilm componeren, opnemen en produceren (i.s.m. een student filmanimatie).

Dit resulteert in een kortfilm die aan het einde van het eerste semester wordt gepresenteerd en ingediend.

Muzieknotatie-software (Sibelius, Finale) om te componeren (inclusief realisatie van een score en afzonderlijke partijen).

Audiovisuele editing-software (ProTools - wordt ter beschikking gesteld door C-Mine Genk).

Audiovisuele voorbeelden (muzikale composities, animatiefilm-fragmenten, voorstellingen, etc.) die tijdens de lessen worden besproken (YouTube, etc.).

Indien nodig wordt voor anderstaligen bijkomend in het Engels onderwezen (samenvatting).

De cursus gaat door op 8 concrete data (afwisselend op Campus Lemmens en C-Mine Genk) die bij het aanvang van elk academiejaar worden bekend gemaakt: 7 specifieke donderdagnamiddagen (telkens van 14:00 tot 18:00) en een aanvullende datum voor de klankopnamen. Tijdens de sessies worden ex cathedra-onderwijs, co-creatieve samenwerking tussen studenten (practicum) en presentaties/coaching met mekaar afgewisseld.

Evaluatieactiviteiten

Seeing Sound (B-LUCA-L82633)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Ontwerp/Product, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Computer, Partituren

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

De student wordt beoordeeld op basis van de kwaliteit van het afgewerkt product (zelf gecomponeerde soundtrack voor een animatie-kortfilm).

Een herkansing is mogelijk tijdens de derde examenperiode op basis van het indienen van het bijgewerkt product (soundtrack voor animatie-kortfilm).